KAUGTÖÖ VÕRUMAAL: MUUSIK, LAULULOOJA, PRODUTSENT MARI KALKUN


Mari Kalkun
Nimi: Mari Kalkun

Amet/tegevus: Muusik, laululooja, produtsent

Vanus: 30

Kuidas jõudsid kaugtööni?

Mul oli Võrumaal perele kuuluv talu ning minu muusiku amet nõuab ja ka võimaldab kaugtööd.

Kuidas Sinu puhul kaugtöötamine igapäevaselt välja näeb?

Osaga oma tööst – see on laulukirjutamine, loomine, meilidele vastamine ja muu kontoritöö – saan tegeleda oma kodus, mis asub Võrumaal. Päris suure osa aga – umbes pool oma ajast – olen sõidus/lähetuses: annan kontserte Eestis, Soomes ja mujal välismaal, käin Tallinnas kohtumistel, intervjuudel jne. 
 
Miks Võrumaa?

Võrumaa lihtsalt on vägev koht rikka pärimuskultuuri ja võimsate maastikega, siin on palju jõudu, mida ammutada. Tuleb ainult õppida seda enda ümber nägema ning lugema märke looduses ja kultuuriruumis. Võrumaal on minu juured, siin on imeline loodus, lahked inimesed, võrokeste hea humoorikas ellusuhtumine. 

Millised on Sinu arvates kaugtöötamise suurimad plussid ja miinused?

Võrumaal kodukontorit pidades on lihtne liikuda looduses, kus loodus ja matkarajad on käe-jala juures ning tööd saab planeerida sõltuvalt näiteks ilmast.  Keskkond on inspireeriv ning toetab loomingulist tegevust ning keskendumist. On palju rohkem ruumi ja avarust kui linnas – nii sees kui väljas. Siin on hea juurdepääs kohalikule ja mahedalt kasvatatud söögile ning väga head tingimused lapse kasvatamiseks.

Miinusteks on sõitudele kuluv aeg; auto ja juhilubade omamine on möödapääsmatu; väikesel määral tuleb pidada võitlust ka ilmastikuoludega.  

Missugused on Sinu head nipid edukaks kaugtöö tegemiseks?

Hea ajaplaneerimine on kõige alus. Samuti tasub mõelda kaugus positiivseks – näiteks mõeldes, et kuigi Võrumaalt pean käima näiteks üks kord nädalas Tallinna, siis sama aeg kuluks mul kokkuvõttes tegelikul ju ka Tallinnas elades, linnaosade vahel liigeldes ning liiklusummikutes.

Räägi mõni lõbus lugu kaugtöötamise kohta.

Eks Võrumaal elades ja kodukontorit pidades tuleb alati arvestada ka erinevate üllatustega –  näiteks et mõni kauge külaline või peresõber helistab ootamatult, et on just jõudnud Võrumaale ja sooviks läbi astuda; et naabrimees või naabrinaine tuleb külla kohvi jooma; et tuleb õhtul mõnda jõkkekukkunud külavanderselli päästa; et prügiauto jääb lumme/mutta kinni ning blokeerib mõneks ajaks väljasõidutee. Võrumaal saab elada ainult taoistlike põhimõtteid järgides, et elu on jõgi, mille vooluga tuleb kaasa minna ning ellu tuleb suhtuda huumoriga.