KAUGTÖÖ VÕRUMAAL: RAHANDUSMINISTEERIUMI NÕUNIK SULEV VALNER


Nimi: Sulev Valner

Amet: Rahandusministeeriumi regionaalhalduse osakonna nõunik

Vanus: 50

Kuidas jõudsid kaugtööni?
Võrumaal elades antud ametis eriti teistsugust võimalust töötamiseks polegi. Ka enamik teisi huvitavaid väljakutseid, mis on Võrumaal elatud ca 7 aasta jooksul ette tulnud - näiteks ajakirjanduse alal, mis on minu õpitud eriala  - olid või oleks olnud seotud suures osas kaugtööga.

Kuidas Sinu puhul kaugtöötamine igapäevaselt välja näeb?
Enamikul päevadest töötan kodus arvuti taga, vastavalt vajadusele ning keskmiselt korra nädalas tuleb käia Tallinnas toimuvatel koosolekutel, osa koosolekutel osalemisi saab lahendada üle Skype’i. Palju on suhtlemist ka telefoni teel.

Miks just Võrumaa?
Võrumaa, eriti Haanja kõrgustik on lihtsalt väga ilus ja hea koht elamiseks ja lapse kasvamiseks.

Millised on Sinu arvates kaugtöötamise suurimad plussid ja miinused?
Üheks plussiks on võimalus olla palju kodus, mis teatud eluperioodiks on huvitav vaheldus. Võimalus oma tööaega paindlikult seada. Miinuseks on kollektiivist eemalolek, küllalt palju pikki sõite Tallinna vahet, kus tuleb aeg-ajalt siiski käia. Ka töö ja kodu liigne läbipõimumine võib olla miinus ning vahel on pingelisel ajal raske saavutada tööpäeva lõppemise tunnet.

Millised on Sinu nipid edukaks kaugtöötamiseks?
Ennekõike korralik tehniline varustatus (internetiühendus, suur kuvar, skänner, printer). Teine oluline tingimus on oskus öelda EI ja eristada vähemolulisi kohtumisi, kuhu ei pea tingimata ise kohale minema või saab osaleda Skype’i kaudu. Tuleb olla ise aktiivne, kohati ehk isegi pealetükkiv küsija, et kogu tööks vajalik info kätte saada, mitte jääda passiivselt ootama.

Räägi mõni lõbus lugu kaugtöötamisest.
Aeg-ajalt küsitakse ikka, kas saab minuga kohe kokku saada ja siis on küsijal üsna üllatunud, et ma ei töötagi Tallinnas ministeeriumi peamajas, vaid umbes neljatunnise sõidu kaugusel.