TAGASIPÖÖRDUJA LUGU: MIKS SIIS TAHAB ÜKS EESTLANE EESTIS JA NIMELT VÕRUMAAL ELADA

Aigi Young on 34-aastane võrumaakas, nagu ta ise ütleb. Ta on kahe lapse ema ja abikaasa Lõuna-Aafrika Vabariigis kasvanud inglasele. Aigi tõi  pärast 13 aastat Inglismaal ula peal olemist terve pere Võrumaale. Aigi kirjutab lähemalt põhjustest, mis tema pere Eestisse tõid.

Mets Aigi vanemate talus.























„Kas tulitegi ära või?!“ „Te olete ikka nii julged!“ „Kuidas te siin küll hakkama saate?“ Uskuge mind, seda on meie käest küsitud rohkem kui kord. Ka endale tundub natuke naljakas õigustada teistele kaasmaalastele otsust Inglismaalt Eestisse elama tulla.

Miks siis tahab üks eestlane Eestis ja nimelt Võrumaal elada?! Minu jaoks on asi väga lihtne ja tahaksin neid põhjuseid ka teiega jagada.

Me otsustasime kolida Eestisse, et anda oma kahele lapsele parim kasvukeskkond. Tahame, et nad oleksid ümbritsetud inimestest, kes neid tõeliselt armastavad ja neist hoolivad. Ma pean silmas nende vanavanemaid, onusid, tädisid, nende lapsi ja kaugemaid sugulasi. Tahame, et neil tekiks tugev side oma vanavanematega ja nad saaksid koos kogeda asju, mis kasvatavad neist hea ja arvestava inimese. Ma soovin, et neil oleks võimalus kogeda lihtsaid asju: näiteks valmistada vanavanematepäevaks kaardikesi, või osaleda suguvõsa jõululauas, et saada osa ühisest pakkide jagamisest ja pühademelust. Need pealtnäha väikesed ja rutiinsed kogemused on just need, mis loovad meile (ja nüüd meie lastele) kustumatud mälestused ning annavad ka meie vanematele ja vanavanematele tasu meie endi kasvatamise eest.

Me tulime Võrumaale sellepärast, et siin on võrratu loodus. Ma ei ütle, et sama mis Alpid või Aafrika savannid – minu jaoks on Eestis veel parem!  Metsad, mäed, järved, jõed – see on lihtsalt imeline ning juurdepääs sellele on piiramatu. Seda piiramatut vabadust ja kättesaadavust hakkasin tõeliselt hindama alles Inglismaal elades. Inglismaal on kõik kellegi omand, kuhu vaba juurdepääs puudub, on vaid matkarajad põldude vahel ning mõned rahvuspargid ja metsatukad. Aga see kõik näeb välja väga majandatud ja puutumatusest on asi kaugel. See ei takista muidugi keskmist inglast kõike kättesaadavat nautimast. Inglased on väga usinad matkajad ja jalutajad.  Aga Eestis saab vabalt minna metsa seenele, marjule, niisama hinge kosutama ja mõtteid mõlgutama. Inglaste jaoks on idee metsa seenele või marjule minekust aga üsna hipilik ning keskmine inglane ei teagi, mida söödavat metsast või põllult leida võib.

Me tulime Võrumaale sellepärast, et siin on väga soositud ettevõtlusega alustamine. Palju lihtsam on ettevõtlusega alustada kohas, kus sind tõesti oodatakse, vajatakse ja aidatakse kaasa sinu edule. On olemas erinevad õpitoad, koolitused, toetusprogrammid, mille kohta saab rohkelt informatsiooni Võrumaa Arenguagentuurist ja töötukassast. Palgad on tõesti väiksemad kui mujal Eestis, aga väiksemad on ka elamiskulud ja kinnisvara on soodsam.  Võrumaal on võimalusi areneda ja muutuda just selliseks  nagu me ise soovime. Lihtsalt tuleb lõpetada lootmine, et keegi teine midagi meie eest ära teeks.

Me tahame elada Võrumaal sellepärast, et siin on mu juured. Ma olen siin sündinud, kasvanud ja kooliski käinud. Tunnen suurt kuuluvustunnet, mida on raske sõnadessegi panna. Tunnen, et olen võrumaakas ja kui vaja om sis saat ka võro kiilen midägi ärh selt. Soovin, et mu tütred tunneksid oma elus sama tugevat kuuluvustunnet nagu mina.  Ja kui on nende kord maailma avastada, tunneksid ka nemad oma südames, et on olemas koht, kuhu nad saavad alati tagasi pöörduda ja mida oma koduks kutsuda.

Me tahame Võrumaal elada sellepärast, et õnn peitub väikestes asjades ja kõik meie jaoks tähtsad väiksed asjad asuvad Võrumaal.